Autojoukkojen Keski-Suomen kilta

Menneitä tapahtumia

Autokilta ylpeänä esitteltt; Opel Blitz ja kiltaveli Markku Hyvärinen Tupaswillan perinnepäivillä 2018

Elokuussa 2018 killan Opel Blitz ja killan ja kiltalaisten muita perinneautoja oli mukana aiempien vuosien tapaan Tupaswillan Perinnepäivillä 25.-26.8.2018.

Taustalla Opel Blitz ja edessä Mersu paloautomme vuosimallia 1972

Latil-tykinvetäjä, omistaja kiltaveli Markku Lyhty

Autojoukkojen kilta vahvasti mukana 45.Talwiajossa

Kiltalaiset Juhani (vas.), Seppo ja Riku Tullila ovat Talwiajojen veteraaneja.

Keski-Suomen Mobilistien järjestämässä XLV Talviajossa oli mukana lähes parisataa pakkasta pelkäämätöntä autokuntaa. Mukana muutama moottoripyörällä ja mopolla matkaa taittanut kuumaverinen mobilisti.

Keski-Suomen Autojoukkojen Kilta oli vahvasti mukana talvenykköstapahtumassa. Itseoikeutettuna ykkösautona oli Opel Blitz, joka palvelikin koko 55 kilometrin mittaisen reissun Saarijärven entiseltä ”Rantaessolta” hotelli Summassaareen kuten sotaveteraanin kuuluukin. Lähemmäksi 20 astetta vajonnut elohopea ei Blitzin menoa edes hidastanut.

Killan vahvistuksena oli Tullilan suvun joukkue. Vuonna 1936 syntynyt Juhani ”Jussi” Tullila oli tällä kertaa päässyt kyytiläiseksi, sillä pojanpoika Riku Tullila oli ajovuorossa. Rikulla ja Jussilla oli allaan kauniisti entistetty Chervolet Styleline De Luxe vm 1952. Tämä auto on tullut museorekisteröitynä Tullilan talliin vuonna 2011, kun Juhani Tullila täytti 75 vuotta.

Jussin pojan ja Rikun isän ajopelinä oli järeä GMC CCKW 353 -kuorma-auto vuodelta 1944. Auto on ollut Naton joukkojen käytössä Norjassa. Se on ostettu vuonna 1995 Ruotsiin, josta edelleen vuonna 1999 auto Suomeen Tulliloiden talliin.
GMC oli ostohetkellä melkoisesti maailmaa nähneen näköinen ja entistämistyö alkoi heti.
Museoajoneuvoksi GMC hyväksyttiin kesäkuussa 2001. Auton entisöinti on Jussin aikaansaannosta, mutta koko perhe oli välillä auttamassa.

Killan Opel Blitzin kuskina toimi Tapio Riipinen ja repsikkana toimi Risto Höylä. Huoltojoukoissa häärivät Juha Lahtinen, Ari Korhonen, Markku Hyvärinen ja Ulla Riipinen, kameran kanssa paikalla oli myös Visa Vilkuna. Opel Blitz-joukkue saavutti voiton luokassa A; sota-ajan ja sitä vanhemmat autot. Voitto perustui lähinnä tehtävärastien pisteisiin. Aikoja ei tässä luokassa otettu.

Teksti ja kuvat Visa Vilkuna ja Ulla Riipinen

Opel Blitz valmiina lähtöön. Tapio Riipinen ja Risto Höylä tekivät viimeiset tarkastukset, jotta sotaveteraani selviäisi Summassaareen.

Pakkaslumi pöllyten Blitz taivalsi kauniissa talvisäässä.

Tullilan GMC on varsin vakuuttavan oloinen ilmestys näin rauhan aikana.

Chevroletia ohjasti Riku Tullila

Voittaja luokassa A: sota-ajan ja sitä vanhemmat autot.

Kiltamme voittoisa joukkue kotiinlähdön tunnelmissa.

Tuntematon sotilas

Tervehdys Tuntemattoman sotilaan kutsuvierasnäytöksestä 12.10.2017 Keski-Suomen kiltalaisille!

Risto Nurminen kuljetti kiltalaiset turvallisen täsmällisesti Pyhälahteen ja takaisin.

Autokillan elokuvapäivä

Autojoukkojen Keski-Suomen Kilta, AJK, järjesti marraskuun 25 päivä retken Konneveden Pyhälahden Navettakinoon. Tämä Suomen kenties syrjäisin elokuvateatteri on Eemeli Mölsän ja Matti Kakon vuonna 2001 perustama elokuvateatteri. Vanhaan navettaan on ajan saatossa saatu hankituksi kaikin puolin huippuluokan välineet elokuvien esittämiseksi.

Autojoukkojen Keski-suomen Kilta oli tilannut Navettakinosta erikoisnäytöksen, jossa esitettiin muutama viikko sitten ensi-iltaan tullut Aku Louhimiehen käsikirjoittama ja ohjaama Tuntematon Sotilas. Killan kytkentä elokuvaan oli vahva, sillä kuvauksissa oli mukana kiltalaisia avustajina sekä Risto Höylän vuonna 2011 Killalle luovuttama ja kiltalaisten vuosien saatossa kunnostama Opel Blitz -kuorma-auto.

Kilta oli järjestänyt bussikuljetuksen Jyväskylästä Pyhälahteen. Matkan varrella poimittiin innokkaita kiltalaisia ja heidän puolisoitaan kyytiin. Perillä navettakinon pihassa bussista purkautui hieman yli 30 hengen seurue.

Alkuun hörpättiin kahvit suolaisen ja makean suupalan säestämänä. Sen jälkeen siirryttiin 50 paikkaiseen elokuvasaliin. Killan puheenjohtaja Tapio Riipinen ja Navettakinon isäntänä toiminut Matti Kakko sopivat, että noin puolen välin hujakoilla pidetään viiden minuutin jaloittelutauko.

Sen verran mukaansa tempaava uusi Tuntematon oli, ettei kiltalaisia tarvinnut erikseen houkutella jälkimmäisen 1,5 tuntisen katsomiseen. Kun elokuva päättyi, itse kukin oli vaikuttuneen vakavailmeinen noustessaan bussiin. Kun Tapio Riipinen kyseli kotimatkalla tunnelima elokuvasta, koko linja-autolastillinen alkoi taputtaa käsiään. Sanoja ei kaivattu, elokuva oli saavuttanut kiltalaisten jakamattoman ihailun ja kunnioituksen.

Visa Vilkuna

Navettakino on päällepäin kovin vaatimaton, mutta sisällä on huippuluokan nykyteknikkaa ja oikealla asenteella toimiva henkilökunta.

Kahvin juonnin jälkeen kiltalaiset siirtyivät Navettakinon mukavaan katsomoon.

Tapio Riipinen ja Matti Kakko sopivat, että noin puolen välin paikkeilla pidetään viiden minuutin tauko.

Tuntemattomat sotilaat, kiltaveljet Jukka Kumpulainen, Jyrki Hämäläinen ja Tapio Riipinen, jotka osallistuivat Opel Blitzin kanssa elokuvan kuvauksiin, sekä perinneauton kunnostettavaksi lahjoittanut Risto Höylä olivat mukana kutsuvierasnäytöksessä Helsingissä 12.10.2017

Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa 2016 "nostomiehet" Jukka ja Tapio

Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa 2016

Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa 2016

Risto Höylä selvittää puukaasuauton häkäpöntön sytyttämistä

Puukaasulla päästiin ajelemaan joulukuussa 2016 killan joulukahvitilaisuudessa. 20.12.2016