Ajankohtaista

Jäsenkirje 1/2021  23.02.2021 

Hei kiltalaiset! 

Killan 33. toimintavuosi on alkanut viime vuodelta jatkuneiden koronarajoitusten merkeissä. Killan puitteissa useampien henkilöiden kokoontumista edellyttäviä tapahtumia tai toimia ei edelleenkään ole järjestetty. Siitä huolimatta täysin toimettominakaan ei ole oltu. 

Viime lokakuussa Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokaupasta killalle ostettu Keuruun ja Luonetjärven sotilaskotiyhdistysten entinen sotilaskotiauto on nyt katsastettu ja rekisteröity normaaliin tieliikenteeseen. Kuten aiemmassa kiltatiedotteessa kerrottiin, sotilaskotiauton koko ostohinta saatiin tukena Keski- Suomen Maanpuolustussäätiöltä. Kiitokset säätiölle sekä asiaa tuloksellisesti hoitaneelle kiltaveli Juha Vimparille.  Teknisesti hyväkuntoisen, vain 103 000 km ajetun Mercedes-Benz 508 kuorma-auton rekisteröintikatsastuksessa ei ilmennyt mitään huomautettavaa. Myymälätilan lämmityslaitteena autossa ollut 7,5 kW:n Webasto-ilmalämmitin todettiin aikansa eläneeksi ja tilalle asennettiin vastaava uusi Webasto- lämmitin.  Uuden lämmittimen sponsoroivat Mika Karala (Turbotec Oy, Wakpal Oy) ja Eero Räikkönen (Printsport Oy), mistä heille sanamukaisesti lämpimät kiitoksemme. Auto varustettiin vielä pikakiinnitteisellä vetokoukulla sekä 24 V ja 12 V perävaunupistorasioilla. Sotilaskotiauto kaipaa vielä hieman ulkoista ehostusta sekä kaasujääkaapin ja kaasuvarustuksensa asianmukaisen tarkastuksen. Luonetjärven sotilaskotiyhdistys on lisäksi säilyttänyt auton omat munkkilaatikot toivottavaa tulevaa käyttöä varten.  

Killan kalusto on kasvanut myös kenttäkeittimellä eli soppatykillä. Soppatykin hankinta on ollut suunnitelmissa pitemmän aikaa ja tuli nyt mahdolliseksi, kun kiltaveli Risto Höylä ilmoitti, että hän voisi myydä toisen omistamistaan m/29 kenttäkeittimistään killalle. Risto oli aikanaan kaukoviisaasti hankkinut kaksi viimeistä puolustusvoimien käytöstä poistamaa keitintä. Kymmenisen vuotta sitten aktiivikäytöstä poistettu Teuvan keitintehtaan valmistama kenttäkeitin on valmistusnumeron perusteella peräisin 1930-luvun lopulta tai Talvisodan ajalta. Keitin on ollut alun perin hevosvetoinen ja varustettu puupyörillä. Jatkosodan loppuvaiheessa keittimiä muutettiin ajoneuvovetoisiksi varustamalla niitä ns. SA-vetokoukkuun sopivalla vetolaitteella ja Nokian Paavo-kumipyörillä varustetuilla akselistoilla. Keittimet päivitettiin 1960 luvulla armeijan ajoneuvokalustolla vedettäviksi varustamalla ne 16” autorenkailla ja -akselistoilla sekä valolaitteilla. Killalle nyt ostettuun keittimeen tuli mukana uudet hevosvetoaisat ja Paavo-renkain varustetut pyörät sekä ns. rekiteline, joka voidaan tarvittaessa kiinnittää keittimen alustan lehtijousien korvakkeisiin akseliston tilalle ja sijoittaa sotien molemmin puolin yleisesti käytettyihin talous- ja metsärekiin. Lisäksi keittimen varustelaatikoissa tuli mukana kauhoja ja mittakannuja, joissa on sota- ajan Int-vuosilukustanssaukset. Keitin on nyt pintapuhdistettu ja maalattu sekä rekisteröity tieliikenteeseen ns. hinattavana ajoneuvona.    

Sotaelokuvan tekoonkin on taas osallistuttu. Saarijärveläinen, yksityinen elokuvien ohjaaja ja tuottaja Martti Takalo otti viime vuoden keväällä yhteyttä ja kysyä mahdollisuutta saada killan Opel Blitz- sotakuorma- autoa käyttöön suunnittelemansa elokuvan ”Pelkosenniemi 1939-unohdettu taistelu” kuvauksissa. Kuvaukset toteutuivat pääasiassa nyt tammi-helmikuussa ja killan puolesta niissä oli mukana Opel Blizt sota-ajan aseineen ja varusteineen, kiltaveli Pekka Salosen Ford DeLuxe 1939 henkilöauto, kiltaveli Markku Lyhty Harley Davidson ja sivuvaunu sekä aiemmin mainittu kenttäkeitin. Kuvauksissa mukana olivat Juha Vimpari (Blitz-kuljettaja), Pekka Salonen (Ford-kuljettaja), Markku Lyhty (HD kuljettaja) sekä Markku Jääskeläinen ja Tapio Riipinen (kaluston kuljetus ja kuvausavustaminen). Elokuvan ennakkotraileri on osoitteessa: https://youtu.be/YL0nq-rRn3c 

Jäsenmaksun 20 euroa 2021 voitte maksaa killan tilille Konneveden Osuuspankki,
POP Pankki FI79 4764 0010 0605 39 

Toivomme aurinkoisia keväisiä päiviä kiltalaisille. Jospa kesä toisi jo helpotusta koronatilanteeseen ja toimintamme voisi jatkua. 

tereisin Tapio ja Ulla

 

 

 

 

Kiltaveli Kallen muistolle

Kalle tarjosi Blizille konjakkihömpsyt, kun Blizin moottori käynnistyi ensimmäisen kerran joulutapahtumassamme 2014. tapio toimii tarjoilijana.

Kiltamme perustajajäsen Kalle Hirvonen menehtyi 9.11.2020.
Muistamme Kallea kiitollisuudella ja lämmöllä.

Kalle toimi killassa aktiivisesti koko killan historian ajan viime vuosia lukuunottamatta. Kalle hoiti myös monia killan luottamustehtäviä, toimien pitkään mm killan tilintarkastajana.

Killan matkoilla Kalle oli ehtymätön tarinankertoja ja huumorin ylläpitäjä, mutta samalla ehdottomasti herrasmies.

Näissä merkeissä, olisi Kalle sanonut.

________________________________________________________________________

Keuruun ja Luonetjärven sotilaskotiyhdistysten entinen sotilaskotiauto on vihdoin päätynyt Autojoukkojen Keski- Suomen killan omistukseen.

Lue lisää 2020 tapahtunutta sivulta.

Killan perinneautojen talkoot

Opel Blitz perinneautojen kunnostustalkoot jatkuvat koronatilanteen taas salliessa Tapion verstaalla Suolahdentie 255, Laukaa as. Tilanteesta tiedotetaan, kun toiminta jatkuu. Tule mukaan talkooporukkaan tai käy katsomassa mitä killan perinneautoille kuuluu. Kysy lisää Tapio Riipinen
0400 642 868

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

01.02 | 10:44

Kiitos. :) Työ jatkuu, nyt on toiminut puukaasullakin muutaman kunniakierroksen :)

...
31.01 | 14:22

Konjakillako se ekaksi käynnistettiin ??

...
31.01 | 14:01

Onnittelut Opelin kunnostamisesta !!
AJK Turku Arto Wallenius

...
27.12 | 00:04

Kiitos kommentistasi. Tekijöillä on intoa ja taitoa ja oikeaa automieshenkeä ja arvostus vanhoja ajopelejä kohtaan kohdallaan. :)

...
Tykkäät tästä sivusta